Prokopské údolí se svými průzračnými jezírky, jedinečnými prameny, hlubokými lomy a mnohem víc – kam s dětmi

Přemýšlíte, kam s dětmi? Poblíž Prahy se nachází přírodní rezervace Prokopské údolí, které nabízí spoustu nádherných míst k vidění. Místem prochází naučná stezka, a pokud budete chtít trochu relaxovat, nechte děti řádit a sami pozorujte nádhernou přírodu kolem.

Historie a pravěké nálezy

Prokopské údolí je rekreační lokalita poblíž Prahy, rovněž je to ale území s velkým geologickým a archeologickým vlivem. Našly se zde známky pravěkého osídlení datované až 30 tisíc let nazpět. Mezi nejznámější místa Prokopského údolé patří Butovické hradiště, Dalejský háj, Dívčí hrady a Děvín, Albertův vrch, Hemrovy skály, Dalejská lada nebo Vysoká.

Přes Prokopské údolí

Naučná stezka má celkem 16 zastávek, opatřených informačními tabulemi. Stezka je mimo jiné doplněnaa atrakcemi pro děti jako skluzavky a prolézačky. Na konci cesty vás bude čekat i občerstvovací stánek poblíž viaduktu Pražského semmeringu.

Opuštěný lom plný zkamenělin

Mušlovka je opuštěný vápencový lom. Těžba zde byla zastavena, protože ve stěnách lomu se nachází mnoho zkamenělin, které tam konec konců můžete vidět ještě dnes. Měli jste štěstí a viděli jste nějaké?

Kouzelné jezírko ve vápencovém lomu

Prokopské jezírko vzniklo ve vytěženém vápencovém lomu. Jezírko se nachází na naučné stezce a možná si ho dokonce pamatujete z nějakých filmů. Pod hladinou žije okoun říční a na ní zase labutě a kachny. Krásná scenérie jezírka je skutečně dechberoucí – posaďte se na chvilku a jen se dívejte na vodní hladinu.

Dětská železnice v neuvěřitelném měřítku

Na konci stezky uvidíte i neuvěřitelný viadukt Pražského semmeringu. Viadukt vám připomene dětskou železnici, zvětšenou do neuvěřitelných rozměrů. Mosty se tyčí až do výšky 25 metrů a představují skutečně spektakulární podívanou. Vaše děti z něj budou paf!

Prokopské údolí je něco speciálního

Prokopské údolí má nejen historickou hodnotu jako lokalita, ale má také velmi romantickou atmosféru. Najdete tam mnoho zákoutí, která budou tajemná a vábivá. Pokaždé, když objevíte nové jezírko, pramen nebo kříž, vaše srdce poskočí radostí… Tohle místo je něco speciálního!

Doporučujeme také navštívit tyto restaurace:

RESTAURACE Liberec

RESTAURACE Olomouc

RESTAURACE Pardubice

Rate article
JUPIGO | Užijte si výlety i dovolenou | Jupigo.com